Skillnaden mellan akustisk gitarr, klassisk och Flamenco gitarr

För den som inte känner till de olika gitarrerna som finns för olika typer av musik, kan det ibland vara omöjligt att se skillnaden på dessa. Till och med för de som spelar gitarr kan det vara svårt att uppfatta alla skillnader, vilka i många fall kan vara hårfina. Här brukar det helt enkelt handla om att du känner det instrument du spelar och egentligen inte bryr dig om hur de andra skiljer sig från maxresdefaultditt instrument eller hur de ser ut. Här finns det dock några väsentliga skillnader mellan den klassiska akustiska gitarren och Flamencogitarr, vilket vi ska ta upp en del av i denna text.

Till att börja med brukar det vara ganska så väsentliga skillnader på vanligt gitarr och en Flamencogitarr gällande stämskruvar samt att en Flamencogitarr har dubbla plektrumskydd. Detta med anledning av att du på en Flamencogitarr ofta slår med både händer och naglar på själva gitarrlådan, vilket på andra gitarr och när det spelas annan musik brukar anses som en styggelse. Här används helt enkelt gitarrlådan även som ett slaginstrument under spelandet av riktig Flamencomusik. Något annat som skiljer dessa två egentligen samma men så olika instrument är att en Flamencogitarr har en snabbare attack, vilket betyder att den initialt i tonen bättre framhäver det rytmiska i musiken.

Detta betyder också att Flamencogitarren kommer att vara skapad av ett annat material gällande själva kroppen och gitarrlådan. Detta för att få det ljud som ger Flamencomusiken sitt karakteristiska drag. Här kan du som vet hur du ska spela gitarr prova att spela Flamenco på en akustisk Ramirez, vilket inte kommer att gå så bra. Här kommer du inte att få det sound som gör själva musiken. Väljer du däremot en Selmer eller Macaferri, kommer du genast att uppleva skillnaderna som detta byte gör för musiken och dess rytmer.