Musik och dans i svensk flamenco

Musiken i flamenco spelas på en så kallad flamencogitarr. Vid en första anblick är denna gitarr snarlik en klassisk akustisk gitarr, men där finns skillnader. Flamencogitarren har mindre kropp vilket inverkar på bas-ljudet, förutom att den är lättare att hålla. Bakstycket och sidorna har tillverkats av hårdare träsorter såsom till exempel lönn, medan framsidan fått en lättare träsort; detta ger flamencogitarren en ljusare ton jämfört med den klassiska gitarren. Andra skillnader är att flamencogitarren alltid har nylonsträngar för att ljudet ska bli extra fylligt. Och, dess hals är normalt bredare i syfte att underlätta riktigt krångligt fingerplock, halsen är dessutom kortare för att man ska kunna byta ackord snabbare. Slutligen har flamencogitarren ett skydd på framsidan för att skydda träet från slitage och skador; gitarrspelet går hårt åt gitarren när det handlar om flamenco.

Från Spanien till Sverige – flamenco på svenska

flamenco musicFlamenco, såsom vi känner denna konstform idag, är verkligen något klassiskt spanskt. Även om man inte vet så mycket om landet som sådant, så är det nog många som skulle koppla ihop spansk kultur och flamenco. I Sverige spelas och dansas det även flamenco på svenskt vis och något som skulle kunna kallas ny-flamenco. Förutom de klassiska varianterna av flamenco, har det i Sverige utvecklats en slags flamenco till svensk folkmusik. Dansen som sådan är traditionell, men man experimenterar med klassisk koreografi till helt annan musik än den som normalt spelas på en flamencogitarr.

Flamenco har blivit väldigt populärt i Sverige, men det kan nog kännas både ovant och förlösande på samma gång för en nordbo att tolka flamencomusikens glädje, sorg och tragik. Det gäller att göra det med stolthet och självförtroende, man måste våga ta plats, synas och uttrycka sig explosivt och personligt. Det är trots allt en solodans till sång och musik där även dansaren bidrar till rytmen.