Flamenco i Sverige

Flamenco förknippas i första hand med Spanien och är en konstform som innebär både musik, dans och sång. Ingen vet exakt varifrån flamencon kommer men man brukar hävda att den har många olika ursprung. Man kan finna musikaliska likheter i till exempel Marocko och Egypten likväl som i Grekland och längs stränderna vid Medelhavet. Det finns olika former av flamenco men flamenco_dancetill en början var det endast sång – el cante, som inte var ackompanjerad, det vill säga a capella. Därefter kom gitarrspelet – el toque, och dansen – el baile. Detta är de tre grundstenarna i flamenco: sång, gitarrspel och dans. Förutom gitarrer kan man också spela på cajón i flamenco, det är ett slags slagverksinstrument som ser ut som en låda; den som spelar sitter på lådan och trummar med händerna på instrumentets framsida.

Karakteristiskt för flamenco är starka känslor och temperamentsfull dans, rytmerna förstärks med skoklackar, fotsulor och handklappningar vilket används som rytmikinstrument. De starka känslorna i sången avspeglar sig i dansarens hållning och rörelser.

När flamencon kom till Sverige

Under 1960-talet fick många upp ögonen för flamenco tack vare gitarristen Eva Möller Norée och de turnéer som genomfördes land och rike runt. Hon samarbetade med kända internationella musiker, bland andra Miriam Makeba. En annan person som haft stor betydelse för flamencons popularitet i Sverige var sångaren och teaterläraren Rogelio de Badajoz. Han kom till Sverige, från Spanien, i mitten av 1970-talet.

Idag finns ett stort utbud av flamencokurser i Sverige, både inom olika stilar och med olika svårighetsgrad. Det är lätt att finna flamencoskolor, så det gäller bara att välja en kurs som passar ens smak och nivå. Flamenco kan vid första anblicken se väldigt svårt ut att dansa, men man lär sig grundstegen förhållandevis snabbt. Dansen är visserligen komplicerad, men när man väl lärt sig grunderna kan man successivt öka på svårighetsgraden.